AD Boutik

Разширени вени – лечение с кинезитерапия

Posted in:

kinesitherapyОт разширените вени най-често боледуват тази част от хората, чиито професии са свързани с дълго стоене прав – това са магазинери, аптекари, фризьори, бармани и други. През времето на бременността също така може да се получат разширените вени – поради статичното обременяване. Какво представляват всъщност? Вените са съдове на кръвта, като отвеждат кръвта от капилярите обратно до сърцето. Заболяват най-вече венозните съдове по краката. Много често по вътрешната част на бедрата и подбедрицата. Разширените вени се казват още и варици.
Заради невъзможност на клапите на вените, задържането на кръвта става по-дълго, създава се се застой на вените – те се преизпълват, втърдяват се, появява се отоци, умора, тежест около глезените и колената и болка и неудобство при ходене. Както с конвенционална медицина можем да си помогнем и с кинезитерапия.Кинезитерапията е лекуване с движение. Тя цели:

-общо тонизиране на тялото
-нормализиране на общото кръвообращение
-ускоряване на венозния кръвоток и ликвидирането на застоя във вените
-защита на венозните стени от прекалено разтягане и погубване на еластичност
-предотвратяване на тромбоемболични влушавания и поява на възпалителен процес
-намаляване на симптоминте на болка и нормализиране на функцията на крайниците

Удобно за страдащите от разширените вени е да практикуват бягане, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с кростренажор.

Противопоказни са: вдигане на тежести, стоене в изправено положение, усилия със задържане на дихателния процес.

Кинезитерапията обхваща упражнения, които започват от малки към по-големите стави. 1-во тренираме по-малките стави. Например тренировка със завъртане на глезените, точно след това преминаваме към големите стави – колянна става – разгъване и сгъване на коляното, тазобедрена става – примерно от тилен полулег (с леко повдигната горна част на тялото) се повдига кракът нависоко и се прибира обратно. Използват се и главноразвиващи упражнения – за абсолютно цялото тяло.

Тренировките е нужно да се вършат от най-различни изходни положения.

Необходимо е да се променя и височината, на която е поставен долния крайник – върши се упражнението с поставени 1 или две възглавници под него, после възглавниците се махат и се върши упражнението.

За стандартната профилактика на разширените вени горещо се препоръчва сутрин преди да станете от леглото да се обуват ластични чорапи. Те не е хубаво да се задържат дълго , защото това води до отслабване тонуса на мускулната маса на долни крайници.

Необходимо е да се измъкнем от мързеливия начин на живот. Хубаво е да бъдем повече активни – да не заседяваме дълго пред телевизора и компютъра. Разходката винаги е неповторима и доставя значително повече удоволствие от света на виртуалната реалност!

Посетете сайта ни: мануална терапия софия

Comments are closed